DSP - Draw Send Play - Duncan Chapman >>>


hálózati szonifikáció workshop
a workshop helyszíne: Internet
workshopzáró előadás helyszíne: Trafó és a világháló


Wokshopvezető: Duncan Chapman

Időpontok:
december 12. (szombat), 14:00 - 17:00 (workshop)
december 13. (vasárnap), 17:00 - 18:00 (próba)
december 13. (vasárnap), 19:00 (előadás)

A workshop célja közös darab létrehozása és előadása az interneten Európa különböző pontjain tartózkodó résztvevőkkel.
A workshop vezetője, Duncan Chapman a fesztivál helyszínéről, a Trafóból irányítja a munkát, a többiek pedig a hálózaton keresztül kommunikálnak vele és egymással. A szonifikáció alapanyagát megosztott rajzolóprogram segítségével létrehozott rajzok, szöveges instrukciók és e-mailen küldött fotók alkotják, melyekből valós időben előadható darabot kreálnak a résztvevők.
A fesztivál előtti napokban Duncan Chapman technikai tesztet végez a közreműködőkkel, melynek célja a hálózati kapcsolat és a szükséges szoftverek installálása, kipróbálása.

A résztvevőknek a workshop-on való közreműködéshez széles körben hozzáférhető eszközökkel és nyílt forrású, ingyenes szoftverekkel kell rendelkezni.

A közreműködés technikai feltételei:
- számítógép
- Windows operációs rendszer
- internet kapcsolat
- szoftverek:
1. a rajzoláshoz: MSN Whiteboard és más online rajzolóprogramok
2. szonifikációhoz: Coagula (ingyenes, Windows operációs rendszer alatt futó program)
3. kapcsolatteremtéshez: Skype vagy MSN Messenger

A műhely eredménye a fesztivál zárókoncertjén hangzik el nyilvánosan. Az előadásról hangdokumentáció készül, amit a résztvevők is megkapnak.

Netszobák: Hosszú visszacsatolás - Pedro Rebelo >>>


a workshop helyszíne: Trafó és a világháló
workshopzáró előadás helyszíne: Trafó és a világháló


Wokshopvezető: Pedro Rebelo

Időpontok:
december 13. vasárnap 14:00 – 17:00 (workshop)
december 13. vasárnap 19:00 (előadás)

Pedro Rebelo "Netszobák: Hosszú visszacsatolás" projektje a hálózatot akusztikus médiumként használja. A hagyományos streameléskor hibának érzékelt késés az előadás során hasznos adattá, egy virtuális effektprocesszor vezérlőparaméterévé válik. A darab a megsokszorozott tér élményét vizsgálja, ahogyan az akusztikus, a szociális és a személyes tér a hálózat részévé válik.
A Netszobák a publikumot invitálja, hogy legyen részese a többszörös visszacsatolás élményének az interneten. Az előadás különböző helyszínekről származó, jelenidejű streamek élő manipulálásából és összekeveréséből tevődik össze.
A Making New Waves fesztiválon a közreműködők nagy része azonos épületben fog elhelyezkedni. A workshop alatt a résztvevők különböző együttműködési stratégiákat alakítanak ki annak érdekében, hogy az általuk keltett hangokból létrejövő visszacsatolásokat az improvizáció szolgálatába állítsák.

Ha részt akarsz venni a műhelyen, küldj emailt a fesztiválnak (makingnewwaves2009@gmail.com) december 5-ig! Ezután a műhely vezetője, Pedro Rebelo el fog küldeni a címedre egy Pd* fájlt. Az előadás alatt csak be kell töltened a programot, majd megszólaltathatsz hangokat, maradhatsz csendben, zenélhetsz, beszélhetsz a többiekhez, és hallgathatod az eredményt... de emlékezz, ez egy nagyon hosszú visszacsatolás, a hangok jóval később, megsokszorozva érkeznek vissza hozzád!

Technikai követelmények
- 1 laptop mikrofonnal (belső vagy külső) és hangszóróval (belső vagy külső)
- Pd-extended 0.39.3.-extended vagy későbbi (http://www.puredata.org)
- Pd fájl, amit tőlünk kapsz
- szélessávú internet kapcsolat UDP vagy TCP, nyitott 8100-as porttal!

*Pd: a MAX/MSP programhoz hasonló, szabad forráskódú szoftver, amely Windows és Mac OSX operációs rendszerek alatt működik.